PREDSTAVLJAMO Omladinska škola - Srce i duša Varteksa

Srce i duša Varteksa svakako je i njegova omladinska škola. Mjesto je to gdje se djeca educiraju, usmjeravaju, uče nogometnim vještinama, ali jednako važno i razvijaju svoj karakter, osobnost, kako bi jednog dana bili kvalitetni (dobri) ljudi.

- Ne zaboravljamo naravno ljudski aspekt, odgajati članove naše škole u pozitivnom smjeru, da jednog dana budu bolji ljudi. Osim trenažnog procesa to nam je jako bitno, kao i da naglasimo neke vrijednosti koje su sastavni dio našeg kluba – istaknuo je Marko Trojak, voditelj škole nogometa posljednjih godinu i pol danas.

Generalka Varteks Bednja 51 

bumbar kup 2022

Odličan trenerski rad u Školi nogometa

U klubu djeluje 11 kategorija, od čega 2 ženske i jedna 'otvorena' kategorija, a sveukupno u klubu radi 11 trenera, od čega šest nogometnih trenera, plus jedna trenerica koja pomaže u ženskim kategorijama, a tu su i dva trenera vratara, trenera za fizičku pripremljenost te jedan psiholog.

- Moram reći da sam iznimno zadovoljan radom i trudom koji oni ulažu. To su iznimni naši mladi treneri Dominik Matučec i Romano Nježić, obojica i bivši igrači Varteksa, s kojima sam jako zadovoljan. Posebno sam zadovoljan trenerima kadetske i juniorske ekipe, i načinom komunikacije sa stručnim stožerom prve ekipe. Gledamo zajedno utakmice, pratimo se, snimamo. Iskusni Rade Herceg je trener juniora, na što sam posebno ponosan, jer sam sada siguran da ćemo iz tog izrasta dobiti 4-5 igrača za prvu ekipu, već ih neke i imamo – ističe Trojak.

312053547 5669188366476846 7453543711397635898 n

NK Varteks generacija Njezic

Osim Hercega, koji je godinama stvarao igrače u bivšem NK Varteksu, ali i drugim klubovima, i dovodio ih i do reprezentacije, tu je iskusni Denis Vidaček. Vidaček je od prvog dana u klubu, koji je postavio Školu nogometa na zdrave temelje.

- Stvarno je škola bila dobro posložena, postavljena na zdrave noge, a moj posao je samo nastaviti u tom ritmu – ističe Trojak.

Od trenera su tu još i Goran Klemenčić, te Stjepan Kokot, koji vodi Otvorenu školu nogometa. Njih obojica su bivši reprezentativci Hrvatske, nekoć veliki talenti, i imaju bogato iskustvo. Otvorena škola nogometa je također jedna od posebitosti Varteksa.

- Nju čine igrači koji nisu dio natjecateljskih kategorija. Mogu to biti i oni koji su se tek upisali u školu, ili im nedostaju neke nogometna ili fizička predispozicija, pa su oni dio te kategorije, gdje naš trener Kokot radi s njima na ispravljanju tih osnovnih nogometnih vještina. Kroz te vježbe i kroz prijateljske utakmice se djeci daje potrebna pažnja. To je odlično jer se mogu djeca priključivati, po potrebi u natjecateljske selekcije, a to je i vrlo čest slučaj – ističe voditelj škole.

Uključeni i treneri - specijalisti, kao i psihološki rad s igračima

Klub ne zanemaruje niti ostale aspekte, pa tako u klubu djeluju dvojica trenera vratara, Davor Marčetić i Jurica Valentić, također obojica iskusni vratari. Odnedavno je u klubu angažiran i specijalist za fizičku pripremu, Eugen Kanjir.

 - Posebno sam ponosan na taj dio, trebamo raditi na aspektima kao što su brzina, izdržljivost, eksplozivnost. Na taj način kroz školu nogometa, kroz kadete i juniore možemo dobiti prave igrače. Angažmanom u tom polju se rezultati odmah vide – ističe Trojak.

Tu je naravno i mlada trenerica Simona Mendaš, koja djeluje kao pomoćnica upravo u ženskim kategorijama koje vodu upravo Trojak.

- Imamo sve veći interes djevojaka za nogomet, raste iz godine u godinu, imamo trenutno pionirkinje i kadetkinje, to je vrlo zdravi dio kluba, a vjerujem da bi u budućnosti opet mogli pokrenuti i seniorsku ekipu, koje trenutno nema. U ovom trenutku imamo 35 igračica, igramo ligu, a nedavno smo imali i osam reprezentativki u selekciji Varaždinske županije, što je odlična stvar – istaknuo je Marko.

Bumbar kup nekoliko slika 2

Marko Trojak

A aspekt na koji su u klubu posebno ponosni jest i psihološka priprema igrača i igračica. S njima posebno radi prof. psihologije Matej Fiškuš.

- I to je jedan stvar koju ne smijemo zaboraviti, ne veli se uzalud da je glava najvažnija. Trudimo se da svaka selekcija ima barem jednom tjedno neki rad na tom planu, za poboljšanje mentalnih i kognitivnih kapaciteta. Naši igrači se tu uče raznim tehnikama, vizualizacijama primjerice, kako bi bili što bolji na terenu. Radi se i na pripremama za utakmicu, i od kada se Matej Fiškuš involvirao u rad kluba, vidi se napredak u tom segmentu – ističe voditelj škole Marko Trojak.

Skola nogometa NK Varteksa radionice Fiskus

Primarni cilj - stvaranje igrača za prvu ekipu

I na kraju, tu je, ne najmanje bitno, i trener prve ekipe Nikola Goričanec, kao trener seniorske momčadi, s kojim treneri imaju jako dobru komunikaciju, posebice treneri juniora i kadeta.

- Školi nogometa su baza, treneri su ti koji drže školu na nivou, a moja zadaća kao voditelja škole je rad na doselekciji trenera, i njihovo raspoređivanje na selekciju gdje bi mogli najviše pomoći – ističe Voditelj škole.

Škola nogometa Varteks danas ima sve što jedna prava, moderna nogometna škola trena imati. Kvalitetan rad i podršku kakvu imaju i brojni prvoligaši, što je i cilj, da djeca ne moraju odlaziti u druge klubove. Klubu je dugoročno i jedan od ciljeva, pokušati se plasirati u elitni nacionalni rang s kadetima ili juniorima.

- Dugoročno nam to mora biti jedan od ciljeva, ulazak u elitni nacionalni rang natjecanja, to bi bila odlična stvar i kruna našeg rada, ali primarni cilj nam je stvaranje igrača za našu seniorsku momčad, zasad – tvrdi Trojak.

nogomet za svakoga1

To se već sada i vidi, evo ako pogledamo utakmicu s Podravinom, koja je završila pobjedom 6:0, a čak pet juniora je završilo utakmicu na terenu. Ističe Trojak i da su krenuli s utakmicama srijedom, gdje će do ljeta imati čak 15-ak utakmica, u kojima će prigodu dobiti mladi igrači, protiv seniorskih ekipa.

- Nije lagano kroz natjecateljske utakmice davati šansu, jer kada se ganja rezultat, teško je stvarati igrače. Do ljeta se očekuje da naši juniori odigraju 15-20 utakmica, a to nam je ujedno i selekcija da pratimo trener i ja da vidimo na koga možemo računati na ljeto – kazao je Trojak.

Strucni stozer NK Varteksa

Individualan pristup u radu, odlični uvjeti za sve selekcije

U cjelokupnom radu nužan je naravno, i individualan pristup.

- To mora biti jedna od kvaliteta trenera, da mogu pristupiti i doći do svakog igrača. Treneri mlađih kategorija recimo moraju biti dobri demonstratori i motivatori, da im usade i duh našeg kluba. Što idu kategorije prema gore, moraju biti dobri inovatori, pratiti trendove, da rješavaju probleme koje imaju u utakmicama, da imaju smisla za igru, trening, i kroz metode rada da rade na podizanju kvaliteta igrača – ističe Marko Trojak.

Pozivaju se stoga svi da se jave u NK Varteksa i razmotre upise u ovu nogometnu školu. Tu mogu pronaći odlične trenere, odlične uvjete za treniranje na kampu u Hrašćici, a mogu dobiti i puno više od same nogometne igre. Škola NK Varteksa nudi edukaciju, psihološku pripremu, zdravstvenu brigu, ali i igru i zabavu, bez koje i nema sporta. Ako tražite idealno mjesto za vaše dijete, Škola nogometa NK Varteksa je idealno mjesto, sve da bi jednog dana vaša djeca osim nogometaša bili i -  bolji ljudi.

310617063 5666677633394586 8712371220970659990 n

240441147 4382552495140446 3502448890095552110 n

 

KONTAKTIRAJTE NAS

NK Varteks Varaždin
Zagrebačka 94 42000 Varaždin

Mob: +385 98 170 9918
[email protected]

FACEBOOK

cc