PIONIRI VARTEKSA Sjajnom kohezijom i upornim radom do najvećeg uspjeha u povijesti kluba!

Nedjelja u 19 sati, na Hrašćici se igra jedan od najzanimljivijih susreta Varteksa ove sezone. Ali ne radi se o utakmici seniora već starijih pionira, koji će u četvrtfinalu kupa ugostiti Rijeku.


Veliki, povijesni uspjeh za omladinsku školu Varteksa, ulazak je neke od selekcija među osam u kupu. Ovo je zapravo ponavljanje uspjeha koji je prije nekoliko godina ostvario trener Denis Vidaček.

Ovaj puta radi se o pionirima (U15 selekciji), a protivnik je slavna Rijeka. Utakmica se igra u nedjelju, na Hrašćici, a trener Dominik Matučec spušta loptu na zemlju.

- Igrat ćemo bez pritiska, jer utakmicu tretiramo kao nagradu za dosadašnji rad – rečenica je koju kao mantru ponavlja Matučec svoijm igračima a vjerojatno i samome sebi. Kazat će Matučec i da je vrlo zadovoljan ždrijebom, kao i da mu je bilo svejedno koga će dobiti.

- Lijepa je to prigoda da se vidi gdje smo, protiv jedne od najboljih škola u državi. Maksimalno smo se pripremili, i pripremamo se, i vjerujem da imamo i šanse – ističe Matučec.

ROditelji s fotichem 6

A njegovi pioniri su uistinu uzorna selekcija, s kojom je on već šest godina. Pomalo neobično, jer se zna da se treneri često mijenjaju u omladinskim kategorijama.

- Ima to i svoje prednosti, ali i neke nedostatke. Prednost kad radite s istim trenerom jest da se dobro upoznate sa sustavom njegovog rada te vas razvija osoba koja cijelim putem prati vaš razvoj - uspone i padove. Negativno jest što ne prođete različite tipove vodstva i načine rada koji razvijaju sposobnost adaptacije, a ista je veoma bitna, kako u omladinskom tako i u seniorskom nogometu  smatra Dominik Matučec.

Psihološka priprema jedan od ključnih faktora za uspjeh

Ipak, odmah nastavlja i spominje da je tu zato i posebno važna psihološka priprema. A ova selekcija praktički kao člana stožera ima i sportskog psihologa Mateja Fiškuša, koji pomaže u radu kluba.

- Sjećam se da sam, prije otprilike četiri godine, imao problem s koncentracijom u ekipi. Javio sam se Mateju, da imamo taj problem, i da li ima neka radionica na tu temu, i on je to složio i krenulo je. Od tada smo imali već preko 60 radionica na više od 20 tema iz sfere psihologije sporta – ističe trener pionira, koji je također učio na tom putu.

- Mislim da se trener nikada ne prestaje razvijatii i da ne bi smio prestati raditi na svom dodatnom razvoju. Taktičko, tehničko i općenito nogometno znanje nisu dovoljni, već je važno i kakav si psiholog, posebice sa seniorskim ekipama. Najveći plus u svemu tome jest kad sudjeluješ na radionicama, čuješ koje probleme imaju igrači, i nogometno i van nogometa. Svi ti zajednički otvoreni međusobni razgovori razvili su jednu predivnu koheziju, ekipa je stvarno vrhunska. Sve zasluge za to idu upravo psihološkoj pripremi ili, kako mi to nazivamo, mentalnom treningu – ističe Matučec.

ROditelji s fotichem 7

Na putu i prema kvalifikacijama za Prvu kadetsku ligu!

Na putu do Rijeke, Varteks je bio (očekivano) uvjerljiv protiv Slobode i Novog Marofa, a potom su u regionalnom kupu izbacili Slogu Čakovec i Slaven Belupo. Upravo utakmicom protiv mladih Farmaceuta, te pobjedom u Koprivnici 2:1, ostvarili su prolaz među osam u kupu. Slaven naime igra prvu ligu Hrvatske, stoga je ova pobjeda bila posebno slatka.

Važno za napomenuti, ova Varteksova selekcija drži i uvjerljivo prvo mjesto u svojoj ligi, a kako dobro stoje i kadeti, koje vodi Romano Nježić, na dobrom su putu i prema kvalifikacijama za Prvu kadetsku ligu. Bodovi ovih dvaju selekcija se zbrajaju, a pritom se izuzimaju Varaždin i Slaven Belupo, koji su već prvoligaši. Trenutno Varteksa ima 'pole position', i čak je i realno očekivati je da će upravo ova selekcija i u kvalifikacije za Prvu ligu. Nije to prvi puta, prije dvije godine su već pokušavali, no tada je uspješnija bila Opatija.

- Da, nije nerealno da završimo u kvalifikacijama. Što se tiče eventualnog plasmana u Prvu ligu, sve to bi nam bilo novo iskustvo, i ne sumnjam da bi u klubu napravili sve da se osiguraju vrhunski uvjeti, ipak je to najviši rang natjecanja. To bi bio veliki plus za klub, i organizacijski i u svakom drugom pogledu, bilo bi to sjajno iskustvo. – priznaje Matučec.

Dominik Matucec2

Suradnja s roditeljima je vrhunska

Važna stvar u funkcioniranju svake ekipe u Omladinskoj školi su i roditelji, posebice u klubu poput Varteksa.

- Moramo imati roditelje blizu kluba, ako ništa drugo, svaki da voze djecu na treninge, odvajaju i svoje vrijeme da djeci priušte ovo jedno vrhunsko iskustvo, stoga im odajemo priznanje. Mogu odmagati ili pomagati, ali naša uloga je i da roditelje na neki način 'odgajamo'. Sve je kako se posloži, i ja imam odličnu komunikaciju s roditeljima – objašnjava Matučec, koji je zapravo još vrlo mlad, u 32. godini, a već sedmu godinu je trener.

ROditelji s Fotichem

Govorili su da Varteks neće uspjeti, ali sve smo ušutkali svojim radom

Ima i dugačku igračku karijeru u Varteksu, gdje je praktički od druge sezone. Igrao je i na 'mitskoj' utakmici protiv Varaždina, zajedno s bratom Davidom, u kojoj je Varteks slavio pred 4000 gledatelja, rezultatom 2:1.

- Ja sam u drugoj sezoni kluba igrao za seniore. Uključio se i kao trener, još u Jalkovcu. Već tada smo maštali o umjetnoj travi, i nismo vjerovali da ćemo doći do toga. U konačnici imamo i seniore koji se bore za jedinstvenu treću ligu. Mislim da je klub napravio jako puno, kada se sjećam kada se počinjalo, da su nam govorili da nećemo dugo trajati. Mislim da smo našim radom, a evo gradi se i stadion, sve ušutkali – ističe trener pionira.

Osim gradnje tribina, čime bi se konačno zaokružila priča oko stadiona, klub je posebno napredovao u stručom radu. Ove godine šef struke seniora Zoran Vukelić, uključio je uz Trojaka, šefa škole, u stručni rad i Nježića, Hercega i Matučeca, sa željom da sve selekcije od pionira, rade na identičan način.

- To je odlična stvar od koje će profitirati igrači u omladinskom pogonu, a na kraju naravno i seniori. Igrači će biti upoznati s metodom rada na prelasku u svaku dobnu kategoriju i tako će im se olakšati prilagodba na nešto što smatram modernim i, rekao bih, ispravnim načinom rada. Trener Vukelić je implementirao način rada koji proučava i provodi već dugo vremena. Sjajna je stvar da se 99 posto toga radi s loptom i kroz igru – smatra Matučec.

Dominik još igra, za Romantičare iz Biškupca (op. Mladost), gdje mu je i podosta bivših suigrača, primjerice Poljan, Zajec i stariji brat. Obojica braće ponikli su u Fotexovoj nogometnoj školi, a najmlađi od braće koji je 2008. godište igra za kadete Varteksa.

U15 Matučec 2 res

Na slici:  (s lijeva na desno)
Gornji red: Dominik Matučec, Borna Bubnjarić, Ivan Dugi, Borna Murić, Adam Gašparić, David Možanić, Niko Šlibar, Dino Protrka, Fran Suhodolčan, Antonio Kos, Teo Stojaković, Matej Fiškuš
Donji red: Matej Ježovita, Fran Marčec, Vito Putarek, Ivan Šoić, Jakov Todorovski, Emanuel Žiher, Josip Ereš, Ivan Habek, Noa Paska Hrupek, Alen Tuk, Jakov Petric, Niko Odrljin 

Očekujemo veliki broj ljudi i pozitivan kaos, ali bit ćemo spremni

Ipak, u potpunosti je posvećen trenerskom poslu, gdje je ukomponirao odličnu ekipu. U njoj zasad ima nekoliko vrhunskih talenata, no ne treba izdvajati nikoga. Najbolji test vrijednosti bit će, naravno, nedjeljna utakmica protiv Rijeke.

- Već smo imali prošli ponedjeljak radionicu na temu cijele utakmice, da pripremimo dečke na ono što utakmica nosi, i kakva bi mogla biti. Snimili smo i naše protivnike, nabavili smo i snimke nekih utakmice, tako da ćemo se ih analizirati te se pripremiti i u tom segmentu, iako je u planu da se ne prilagođavamo protivniku već igramo svoju igru – ističe Matučec, te nastavlja.

- Očekujemo i puno publike, pripremamo se i za taj pozitivan kaos pored terena, a na igračima je samo da se koncentriraju na odrađivanje zadataka na terenu – zaključuje Dominik Matučec.

Susret Varteksa i Rijeke igra se u nedjelju, s početkom u 19 sati u Hrašćici, a u klubu pozivaju sve da dođu u što većem broju, i podrže ovu talentiranu selekciju, koja je već sad napravila povijesni uspjeh.

Roditelji s fotichem2

Pioniri (sezona 2023/24)

Bono Bračko, David Broz, Borna Bubnjarić, Ivan Dugi, Josip Ereš, Adam Gašparić, Ivan Habek, Dominik Horvat, Matej Ježovita, Antonio Kos, Noa Kučej, Fran Marčec, David Možanić, Borna Murić, Niko Odrljin, Noa Paska Hrupek, Jakov Petric, Dino Protrka, Vito Putarek, Teo Stojaković, Fran Suhodolčan, Izak Šilak, Niko Šlibar, Ivan Šoić, Jakov Todorovski, Alen Tuk, Emanuel Žiher.

KONTAKTIRAJTE NAS

NK Varteks Varaždin
Zagrebačka 94 42000 Varaždin

Mob: +385 98 170 9918
[email protected]

FACEBOOK

cc