PREDSTAVLJAMO Pionirke NK Varteksa: Put od nogometnih osnova do jesenskog naslova bez primljenog pogotka!

Lani su na kraju sezone završile sedme od osam ekipa ukupno, a ove godine napravile su 'kvantni skok'. Na polusezoni drže uvjerljivo prvo mjesto, sa stopostotnim bodovnim učinkom, i gol razlikom od čak 30:0. Predstavljamo pionirke NK Varteksa.


Osim dječaka, odnosno predstavnika muških kategorija, s jednakim žarom, neki će reći čak i većim, u omladinskoj školi kluba, svoje pobjede slave i djevojčice, odnosno djevojke. Pripadnice ljepšeg spola zastupljene su u dvije kategorije, pionirke i kadetkinje, a ima ih i u najmlađim dobnim kategorijama, gdje igraju zajedno s dečkima. Sveukupno je oko 50-ak cura u klubu, u svim selekcijama.

Najuspješnije rezultate od svih selekcija ostvaruju pionirke, koje su i jesenske prvakinje, a radi se o selekciji 2009-2011. godišta, dakle djevojkama od 12 do 15 godina. Njih trenira Marko Trojak, ujedno i voditelj Škole nogometa u Varteksu.

- Zadao sam si dvogodišnji ciklus, od čega je prva godina bilo upoznavanje. Većina cura koja je lani došla u klub nikad ranije ili nije trenirala u klubovima ili nije trenirala kod nas. Početna, prva sezona je bila upoznavanje pravila nogometna igre, bazične osnove tehnike i taktike – ispričao nam je trener Trojak.

Upoznavanje s Varteksovom 'kulturom' je bilo jako važno

Upoznavanje s igrom na velikom terenu, usađivanje navike redovitog treniranja bio je fokus na počeku prošle sezone. Kao i prenošenje sportske kulture NK Varteksa.

- Bilo mi je važno da shvate da igraju za Varteks, koji ima svoje veliko mjesto na nogometnoj karti. Da igranje u tom dresu za taj grb, znači i jedan poseban klupski DNK. Da ne shvate samo kao neko puko loptanje, nego da je to i svojevrsna obaveza, jer se predstavlja naš Varteks – ističe trener pionirki, ujedno i voditelj škole nogometa Marko Trojak.

403891797 863016842279901 6389165223830432884 n

Na slici: Proslava naslova jesenskih prvaka

 Trenutno u Varaždinskoj županiji s curama rade tek Varteks i Lepoglava, a u blizini su i Međimurje i Koprivnica. Stoga u Varteksovoj selekciji treniraju djevojke iz cijele županije. Stalno se primaju i nove djevojke, zainteresirane. Posebice koje već treniraju, u muškim kategorijama. Naime do 12. godine djevojčnice mogu trenirati i natjecati se u muškim kategorijama.

- Djevojke dolaze iz svih dijelova županije, okupljamo stvarno djevojke iz svih dijelova, a pratimo i sve koje treniraju u muškim kategorijama, i time punimo naše selekcije – ističe Marko Trojak.

Čak 90-postotna prisutnost na treninzima i veliki rad

Također, svakako moramo spomenuti da i u najmlađoj selekciji Varteksa, koju od ove jeseni vodi Fran Kukec, treniraju i početnice. U njegovoj selekciji je približno desetak muških 'Bumbara' i desetak ženskih 'Bumbarica'.

Pionirke Varteksa su polusezonu odradile savršeno, nakon 7 utakmica u 2. ligi Centar, gdje igraju klubovi iz središta Sjever i Zagrebačke regije imaju svih 7 pobjeda, stopostotna učinkovitost!

- Tijekom prve godine nije bilo programiranih treninga, kako je vrijeme odmicalo, one su strašno brzo napredovale. A razlog tome je vjerojatno i čak 90-postotona prisutnost na treninzima – ispričao nam je Trojak.

Uvidjeli su nakon prve sezone, na jednom od treninga, da bi mogli i ostvarivati i puno bolje rezultate u ovoj sezoni. Lani bile na 7. mjestu, od osam ekipa, a ove sezone su od početka krenule vrlo snažno.

384557609 333969595801615 4765665175236770461 n

Na slici: Kadetkinje i pionirke NK Varteksa zajedno slave

NK Varteks im želi pružiti i školu za život

Zanimljiva stvar se dogodila u ključnoj utakmici sezone, na domaćem terenu protiv Sutle Laduč.

- Pitao sam ih uoči utakmice da li neka od njih osjeća strah, ili pritisak uoči utakmice. I javilo ih se čak 7-8. Nakon toga sam sebi rekao, OK danas mi ploča ne treba. I 30 minuta smo pričali o tome što je to strah, što utakmica nosi, kako izaći iz zone komfora, kako se nositi s time, da ih oslobodimo pritiska, i nakon toga smo odigrali najbolju utakmicu polusezone – ističe Trojak, te naglašava da mu je razgovor, ali i psihološka priprema jedna od najvažnijih stvari.

- Pokušavam ih na sastanku uoči utakmice naučiti primjerice što znači biti odgovoran u životu. Želim ih naučiti da protivnike ne smiju precijeniti, a sebe podcijeniti. Učim ih kako se postaviti na terenu, kako se postaviti s gardom. Tu su cure koje imaju 12-15 godina, njima tek pravi život dolazi, a ja bih želio da me i za pet-šest godina, ako i ne budu igrale, s radošću pozdrave, i da se sjećaju razdoblja u NK Varteksu kao bitnog u životu – kazao je Trojak, kojem u radu pomaže i Simona Mendaš, čija zadaće se uglavnom odnosi na organizacijske i administrativne stvari oko ženskih selekcija u klubu.

Bez primljenog gola, a bez prave golmanice!

Ističe se da posebno i jedna činjenica, a što opet govori da je ova ekipa prilično 'posebna'. Cijelu polusezonu nisu primile gol, a nemaju 'golmanicu'.

- Uoči sezone smo se dogovorili da idemo bez golmanice, i dogovorili smo se da će one same odabrati koja će braniti koji dan, i one to same odlučuju. I zasad odlično djeluje, dobro je i njima za momčadsku koheziju, a eto nismo primili niti pogodak, haha. Time pokazuju da su spremne staviti interes kluba ispred osobnih interesa – kazao je Trojak.

A sezona je osim prvog mjesta na tablici, uz gol razliku 30:0, završila i lijepim priznanjem, pozivom čak pet pionirki na reprezentativni kamp. Bile su to Laura Hudin, Franka Kolarić, Iva Jurković, Emili Volarić i Ella Golubić, koje su predstavljale regiju Sjever.

- Bilo je odlično, prezentirale su se u odličnom svijetlu, a prema informacijama koje imam, neke od njih će biti i na širem popisu u U15 reprezentaciji koja se sad oformljava. To je iznimno priznanje i za njih, i za mene osobno, naravno i za NK Varteks – ističe ponosno Trojak, koji je također bio kao jedan od trenera na kampu.

408124546 871063144808604 1266998673694207102 n

Kapetanica Ella Golubić: Jedva čekam da počnu proljetne utakmice

U kampu je bila i kapetanica ekipe, Ella Golubić, koja je prije dvije sezone došla u Varteks. Počela je kod kuće, u Cestici, ali ja nastavila u roju Bumbarica.

- Odlično mi je u Varteksu, sviđaju mi se treninzi i druženje s curama. Utakmice su uvijek zanimljive, a mi igramo dobro, i zabijamo puno golova – odgovara Ella.

Na pitanje o 'skoku' u odnosu na prošlu sezonu, nema puno dilema.

- Za to je zaslužan trener i redovito treniranje. Imamo odličnu kompaktnost ekipe, puno bolje nego prve sezone – ističe kapetanica.

Što se tiče golmanske pozicije, i dogovaranja tko će braniti, tvrdi da je zasluga neprimljenog gola i odlična obrana, koju igra cijela ekipa, i svjesna je da će i nju na proljeće vjerojatno dočekati vratarske rukavice.

Kao igračke uzore ističe Luku Modrića i Christiana Ronalda, a tvrdi i da joj je san igrati i Prvu nogometnu ligu s Varteksom. Što se tiče proljeća, jedva čeka nove utakmice.

- Vidjeli smo i sad na kampu da su ove neke cure još zasad bolje od nas, ali mislim da je to samo zato jer imaju više jakih utakmica u nogama. Evo, sve jedva čekam da opet počnemo s utakmicama. Mislim da ćemo ostati prvi, da nema kluba koji je bolji od nas u ovoj ligi te da ćemo još napredovati – istaknula je kapetanica ekipe Ella Golubić.

Čeka ih proljetni dio i nastavak sezone, a proljeće će biti vrlo izazovno. Trener Trojak naglašava da se nada još malo više podignuti intenzitet treninga, da se dodatno podigne kvaliteta igračica i rezultatski uspjesi.

- Naravno da bi volio da budemo prvaci, ali ako malo bolje razmislimo, što je to rezultatski uspjeh? Ono na semaforu, bodovno stanje na tablici, broj zabijenih golova? Slažem se naravno da su to pokazatelji, ali stvarno bih volio da igračice koje treniram od mene kao trenera usvoje neke zdrave navike, dobiju informacije i alate koje će im koristit kasnije u školi, fakultetu i naravno životu. Onda ću bit zadovoljan sa svojom ulogom trenera - zaključuje Trojak.

Cure trenutno odrađuju posljednje treninge, pa će na kraću pauzu. Ali sigurno će sve s nestrpljnjem križaju kalendar i datume do početka priprema u 'Bumbarellu', na Hrašćici, a potom i do prve utakmice protiv Pregrade, na domaćem terenu.

 WU15 Trojak Mendaš 2res

Varteks pionirke sezona 2023/24: Donji red (slijeva nadesno):  Emili Volarić, Franka Kolarić, Laura Hudin, Iva Jurković, Vanessa Habrun, Lucija Videc; gornji red (slijve nadesno) trener Marko Trojak, Leona Vincek, Lana Jambres, Leona Kovačić, Ella Golubić, Gabrijela Vincek, Antonija Krog, tehniko Simona Mendaš). 

 

Šampionski popis trenera

Voditelj škole nogometa Varteksa Marko Trojak, u karijeri je nosio dres mnogih klubova, a posebno je zanimljiva 'niska' trenera koji su ga vodili. Tako su ga u seniorskom nogometu trenirali Dražen Besek, Samir Toplak, od domaćih trenera, potom legenda Crvene Zvezde Milko Đurovski, koji mu je bio trener u Ptuju. Možda i najveće ime jest osvajač Lige Prvaka Ljupko Petrović. Osim njega, u Lokomotivi su mu treneri bili i Roy Ferenčina te Kruno Jurčić, a u Istri Andrej Panadić i Goran Tomić.- Svima sam odreda zahvalan, od nekih naučio kako ne treba raditi, a od nekih naučio jako puno toga. Svi imaju svoje kvalitete od kojih sam nešto uzeo. Pokušavam sve to ukomponirati u svoj svakodnevni rad, i stvarno sam sretan što su me svi ovi treneri vodili u karijeri - ističe Marko Trojak.

 

KONTAKTIRAJTE NAS

NK Varteks Varaždin
Zagrebačka 94 42000 Varaždin

Mob: +385 98 170 9918
[email protected]

FACEBOOK

cc