VARTEKS JE OSJEĆAJ Priča o jednoj baklji - i kazni!

Velika nogometna fešta bila je u 11. lipnja 2022. godine u Jalžabetu, gdje je par stotina White Stonesa, u rijetko viđenoj atmosferi, podržalo svoj Varteks na putu do prvog trofeja u Kupu, u pobjedi protiv Bednje. Utakmica je protekla bez ijednog incidenta, obje ekipe igrale su u kompetitivnom duhu, ali uz izniman fair – play, a na kraju je sve završilo u velikom slavlju i druženju igrača i navijača obje ekipe. Slavlje je počelo već na tribinama, a u navali emocija po isteku utakmice je zapaljena baklja.

Baklja je zapaljena, u trenu kada je utakmica već bila gotova, rizika nije bilo nikakvog, ali jedna jedina baklja je zasmetala nekoga na utakmici, pa je navijač 'izdvojen' od strane organa reda.

Navijač pred sudom nije nijekao krivnju.

- Po završetku nogometne utakmice, bio sam sretan što je pobijedio NK Varteks, a radilo se o pobjedi nakon 11 godina u kupu, pa sam zato zapalio jednu baklju koju sam držao u zraku dok nije izgorjela.

Damir Vuković, poznatiji u cijeloj Hrvatskoj kao Dodo na prvu je utakmicu Varteksa otišao tamo još daleke 1994. godine, kao 15-godišnjak, i to odmah na gostovanje, u Pulu gdje su tada gostovali Bubmari.

Dugogodišnji je White Stones, sa sigurno petstotinjak utakmica u 'nogama', a u ovih skoro 30 godina navijanja, možda je brojka i tisuću. Dodiju brojke nisu bitne, on je pratio  svoj Varteks svugdje, kao i reprezentaciju, bio je na europskim i svjetskim prvenstvima, štedio novac, krpao kraj s krajem, da bi mogao otputovati na ista. Pratio je Dodo i brojne druge varaždinske klubove.

Vjeran je i 'novom' NK Varteksu od osnivanja kluba 2011. godine. Svih tih godina, iako Dodo pripada ultrasima, uz činjenicu da je prisutan na brojnim utakmicama, kako je i sutkinja istaknula, dosad nije kažnjavan.

Dodo je tako kakav je i uvijek, otvorena srca i vedra duha, po kojem ga poznaju svi ljubitelji nogometa, zapalio baklju, i uredno ju držao u ruci dok nije izgorjela.

Baklju je zapalio tek po sučevom zvižduku, u utakmici u kojoj nije bili niti jedne tenzijice, niti na travnjaku, niti na tribinama. Bio je to pravi praznik nogometa, a svi posjetitelji istaknuli su besprijekornu organizaciju NK Varteksa i ponašanje Stonesa na tribinama.

Jedna Baklja je ipak bila 'previše', neovisno od toga što se baklje pale prigodom slavlja i dočeka reprezentacije i sportaša, na trgovima gdje su nagužvani deseci tisuća ljudi, djeca. Tada baklje nisu problem, i mase ih toleriraju, slave i dopuštaju.

Ali kada nogometni navijači iz gušta, a povremeno i bunta 'zapale' baklju-dvije ti isti budu postavljeni na stup srama, a često tada 'represivni alat' radi strogo po slovu zakona.

Isto tako kad slavi 'mali' Varteks, i kada se upali jedna baklja u slavlju nakon sučevog zvižduka, netko mora biti žrtvovan.

Dodo ima (ne)sreću da je White Stones, i da je njegova emocija prema klubu jača od svega.

U izrečenoj kazni prepoznala se masa navijača i prijatelja Varteksa, pa se ubrzo skupilo donacija da se otplati sudska kazna za upaljenu baklju.

Kao podsjetnik na navedenu utakmicu i posljedičnu kaznu, White Stonesi i svi ostali prijatelji Varteksa na utakmici protiv Koprivnice iznenadili su Dodija, te mu je uručen prigodan poklon, uokvirena slika s fotografijom trenutka kada gori upravo ta navijačka baklja, na toj utakmici. 

Dodo baklja

Na slici je emocija! Jer nogomet je igra emocija, igra koju igraju 22 igrača, a emocionalnu ju proživljava masa. I nije bitno da li je to Liga prvaka ili beton liga, emocija koja se rađa prema 'svom' klubu u tom trenu teško se može opisati nekome tko to nije osjetio.

- Nažalost, represivni aparat nije imao razumijevanja za navijačku sreću, te je u skladu sa svojim negativnim običajem, kaznio one najvjernije, prave nogometne navijače i time nas podsjetio na pravi razlog zbog kojeg smo osnovali naš klub. Dragi Dodo, želimo ti još tisuće utakmica, povedi nas u nove pobjede, i neka tvoja baklja uvijek stoji, ponosno i uspravno! – poručuju iz Uprave NK Varteksa.

Drš se Dodo, i vidimo se na sljedećoj utakmici Varteksa.

KONTAKTIRAJTE NAS

NK Varteks Varaždin
Zagrebačka 94 42000 Varaždin

Mob: +385 98 170 9918
[email protected]

FACEBOOK

cc