Omiljeno piće tolikih pisaca i slikara, čija je blijedozelena boja krila ipak nešto više od obične žestice, a naravno riječ je o apsintu, ponovno se našao na policama američkih trgovina i barova. Nakon gotovo 90-godišnje zabrane to vjerojatno ne znači i provalu nove generacije umjetnika, ali sasvim sigurno - ogroman biznis
Zbog thujonea, tvari koja se nalazi u pelinu, jednom od glavnih sastojaka tog čudesnog pića, apsint ima blago halucinogeni efekt. Van Gogh, Ernest Hemingway i Toulouse-Lautrec učestalo su stvarali pod njegovim utjecajem. S druge strane, pod njegovim utjecajem dogodila su se i mnoga divljačka ubojstva i mnoge su glave završile u ludnicama, što je i potaklo njegovo premještanje na popis ilegalnih supstanci u velikom broju zemalja na početku 20. stoljeća.
'Znate onu scenu iz filma Ralje, kada ekipa vidi bijelu psinu i kaže - mislim da ćemo trebati veći čamac? Mislim da ta rečenica dobro opisuje trenutačno stanje', izjavio je Jared Gurfein, predsjednik njujorške tvrtke koja je ponovo počela s proizvodnjom apsinta u SAD-u.
Gurfein je uz izuzetan napor i natezanje s uredom za administraciju hrane i lijekova konačno uspio ishoditi dozvolu pod uvjetom da drži količinu thujonea ispod razine od '10 čestica po milijunu'. To je mjera koja je bila poštovana i prije prohibicije i koja se praktički smatra bezopasnom.
Također, proizvod se ne smije reklamirati pod etiketom apsinta, već nosi naziv Lucid. Gurfein, koji je zbog svoje ideje toliko riskirao da se čak zadužio nekoliko milijuna dolara, danas zadovoljno trlja ruke.
Emile Zola se natopljen Zelenom Vilom skinuo do gola u pariškoj ulici i plesao uz polku dok nije kolabirao i umro. Oscar Wilde se u jednoj prilici zapitao postoji li uopće razlika između čaše apsinta i zalaska sunca. Gurfeina, izgleda, također neće mimoići fantastični efekt te mitske tekućine. Samo što ga neće mjeriti u promilima, već u dolarima.
nije bitno, važno da se pije

Ja sam jučer konzumirao apsint, pa mi nije ništa. Ili se varam?

No, apsint mi nije baš nešto.